Zelfrealisatie in Oost en West

/, In de aandacht, Yoga/Zelfrealisatie in Oost en West

Zelfrealisatie in Oost en West

Het oorspronkelijke doel in yoga is ‘zelfrealisatie’. Nu vat de oosterse filosofie het begrip zelfrealisatie compleet anders op dan de westerse filosofie. De westerse filosoof heeft het over het realiseren van een ‘persoonlijke’ essentie. De oosterse filosofie heeft het juist over het realiseren van een ‘onpersoonlijke’ essentie.

De westerse metafysica is vooral gericht op het verkrijgen van intellectueel begrip van de werkelijkheid terwijl de oosterse stromingen de nadruk leggen op het streven naar een hoger bewustzijn. Waarbij juist het gebruik van énkel het intellect als belemmering gezien wordt om tot een hoger bewustzijnsniveau te kunnen komen. Wat overigens niet betekent dat gevoelens en emoties dan de richting aangeven, want deze worden net zo goed als belemmering en als illusoir gezien. Ik vraag me zelfs af of de hoge waardering voor gevoel niet juist een westerse trend betreft, die vanuit een romantisch verlangen gekoppeld wordt aan spirituele stromingen uit het Oosten.

Oost en West komen elkaar steeds vaker tegen. In het westen worden oosterse inzichten verwerkt, in het oosten steeds vaker westerse visies. Soms worden dezelfde woorden gebruikt voor totaal andere concepten, of heel andere woorden voor dezelfde concepten. En soms vraag ik me af of Oost en West altijd wel zo ver uit elkaar staan. Het doel is niet altijd hetzelfde, de weg bestaat uit veel verschillende wegen, maar beiden willen vinden wat gezocht wordt en ontmoeten elkaar in de verwondering van de zoeker.

Welk soort zelfrealisatie je ook nastreeft, de middenweg van Boeddha of de gulden middenweg van Aristoteles, juist de verschillende visies op de werkelijkheid kunnen je scherp houden, inspireren en aanzetten om ergens tussen Oost en West de eigen middenweg te vinden.

zelfrealisatie

Beiden willen vinden wat gezocht wordt en ontmoeten elkaar in de verwondering van de zoeker.

Juist de verschillende visies op de werkelijkheid kunnen je scherp houden, inspireren en aanzetten om ergens tussen Oost en West de eigen middenweg te vinden.

2018-07-12T06:35:56+00:00By |Tags: , |
X