Asana ≠ Yoga?

/, Voorpagina 3, Yoga/Asana ≠ Yoga?

Asana ≠ Yoga?

Heb je het over yoga dan denk je al snel aan de fysieke lichaamshoudingen die op nauwkeurige wijze uitgevoerd worden. De cobra, de neerwaartse hond of de lotushouding zijn allen yogahoudingen die je wellicht kent uit een yogales. In het Sanskriet worden deze houdingen aangeduid als ‘asana’.

Asana, in het Sanskriet आसन, āsana, betekent “zit(ten)” en wordt ook wel vertaald als ‘houding aannemen’.

In het Westen zie je dat deze lichaamshoudingen vaak met yoga vereenzelvigd worden en ligt de nadruk met name op het fysieke aspect van de yoga. Dit terwijl Patanjali in de yoga sutra’s, een geschrift met 196 sutra’s waarin yoga uitvoerig beschreven wordt, asana slechts drie keer noemt.

Wat betekent dit? Zijn deze lichaamshoudingen die we  in opperste concentratie op dat matje uitvoeren dan geen yoga?

De meningen zullen er over verschillen natuurlijk. En dat is maar goed ook, want dat houdt de yoga levend. Als we echter kijken naar dat wat oorspronkelijk bedoeld wordt met yoga, dan gaat het over veel meer dan enkel asana. Asana’s behoren natuurlijk wel degelijk tot de yoga. Yoga blijft echter niet beperkt tot énkel asana’s. Het is een veel uitgebreider en nauwkeurig uitgewerkt systeem dat wellicht begint bij het fysieke aspect, maar waar al heel snel een mentaal, analytisch, spiritueel en filosofisch aspect bij komt kijken. Aspecten die doorzettingsvermogen, krachtige motivatie en vastberadenheid vereisen. En daar komende asana’s om de hoek kijken.

Asana’s zijn feitelijk voorbereidende oefeningen die je lichaam en geest klaarstomen op weg naar ‘onthechting’ en ‘bevrijding’. Deze oosterse concepten klinken voor ons westerlingen soms wat zweverig in de oren, waardoor we de neiging hebben eerder geïnteresseerd te zijn in de ‘bijwerkingen’ die yoga met zich meebrengt. Bijwerkingen zoals een helder en scherp denkvermogen, goede concentratie en een optimale fysieke gezondheid. Welk doel je ook voor ogen hebt met yoga, dat het je meer te bieden heeft dan wat fysieke houdingen is een ding dat zeker is.

Daarnaast is er nog een verschil op te merken tussen een houding uitvoeren zoals je dit gewend bent vanuit de sport en fitnesswereld, of een asana beoefenen. Een yogahouding kan uitgevoerd worden als een gymnastiekhouding of het kan een asana worden: Een houding die aangenomen wordt waarin alle andere aspecten van yoga aangeraakt kunnen worden. Waarin je een stabiele basis legt voor de gevorderde stappen in yoga en bij de essentie van yoga uitkomt:

योगश्चित्तवृत्तिनिरोधः ॥२॥

Yoga citta vritti nirodah

Yoga is het beheersen van de wervelingen van de geest. (vrij vertaald – Patanjali, Yoga sutra’s)

Het is niet voor niets dat grote yogi’s zulke heldere denkers waren. Allemaal te danken aan een krachtige beheersing van lichaam en geest.

Dit terwijl Patanjali in de yoga sutra’s, een geschrift met 196 sutra’s waarin yoga uitvoerig beschreven wordt, asana slechts drie keer noemt.

2018-07-12T06:29:28+00:00By |Tags: , |
X