Waarom Ayurvedische voeding niet Indiaas hoeft te zijn

Wie weleens iets over Ayurveda is tegengekomen in een wellness magazine of tijdens een yoga vakantie kan tegenwoordig al snel het idee krijgen dat Ayurvedische voeding bestaat uit een Indiase maaltijd. Maar, is dat ook zo?

Doordat Ayurveda zijn oorsprong heeft in India, komen mensen soms tot de conclusie dat heel India Ayurvedisch eet, leeft en poept. En dat als je baat wilt hebben bij Ayurveda dat je de Nederlandse stamppot, Mexicaanse specialiteiten of Italiaanse delicatessen gedag dient te zeggen. Het goede nieuws: Ayurvedische voeding hoeft niets met Indiaas eten te maken te hebben.

Ayurveda is een veelomvattend gezondheidssysteem en geneeskunde* voor fysiek en geestelijk welzijn. Ayurveda sluit aan bij actuele medische ontwikkelingen en biedt naast oplossingen ook veel handvatten en inspiratie voor een zinvol en leuk leven.

Er is in Ayurveda veel aandacht voor voeding en leefstijl. Aandacht voor dat wat iemand zélf kan doen, om zo de kans op ziekte te verminderen en mensen in staat te stellen een lang, gezond en gelukkig leven te leiden.

Wordt iemand echter ziek, dan kent Ayurveda een scala aan behandelingen en protocollen ter behandeling of ondersteuning.

In de Ayurveda wordt er voorbij gemiddelden gekeken: heel specifiek naar de persoon zelf. Gezondheid, welzijn en de keuze van behandeling worden benaderd vanuit de persoonlijke constitutie van het individu, om daarbij een voor die persoon geschikte werkwijze in te zetten. 

Die persoonlijke benadering geldt dus ook voor jouw voeding. Waarbij een steeds terugkerende vraag is: kun je het verteren? En hoe kun je jóuw vertering optimaal krijgen? Hoe kan een maaltijd ook daadwerkelijk voedend zijn voor jou?

Zo onderscheidt Ayurveda o.a. 6 smaken, die van belang zijn voor een vervullende en voedende maaltijd die goed verteert. Ook wordt er gekeken naar de kwaliteiten en effecten van voedingsmiddelen. Verkoelt iets jouw systeem, of verhit het net iets te veel?  Woon je in een warm en droog klimaat, of juist in een koud en nat klimaat? Het zijn allemaal factoren die meespelen in de keuze voor de juiste voeding voor jou: voor jouw balans op dat moment. 

Hoe zit dat nu met de Indiase keuken? Die kan dus net zo goed wel of niet Ayurvedisch zijn als een andere culinaire stroming. Het hangt er maar net vanaf hóe een maaltijd samengesteld is. Door een beetje kennis op te doen over Ayurveda kun je echter steeds vaker door een Ayurvedische bril kijken en gebalanceerde keuzes maken die kloppen voor jóuw lijf en leven. 

En kun je elke maaltijd tot een feestje maken. Zowel tijdens de maaltijd, als erna.

* Ayurveda is in 1977 door de WHO (World Health Organization) officieel als geneeswijze erkend, met de opmerking dat deze vaak oplossingen biedt daar waar de westerse geneeskunde stopt.


Wil jij meer weten over Ayurveda?

Waarom Ayurvedische voeding niet Indiaas hoeft te zijn

Een steeds terugkerende
vraag is:

‘Kun je het verteren?’