Verschil meditatie en visualisatie

/, Meditatie, Meditatie, Voorpagina 2/Verschil meditatie en visualisatie

Verschil meditatie en visualisatie

Een visualisatie wordt vaak onder de noemer ‘geleide meditatie’ geplaatst, hoewel dit feitelijk geen meditatie betreft. Bij meditatie richt je je op het hier en nu, terwijl visualisatie tot je verbeelding spreekt. Bij visualisatie maak je actief gebruik van je verbeeldingskracht. In meditatie focus je daarentegen juist je geest om tot stilstand te komen.

Het zweverige imago dat meditatie soms omhult heeft vaker te maken met visualisatie dan met meditatie. Meditatie is misschien wel het tegenovergestelde van zweverigheid. Het is concreet en vraagt een immense focus en alertheid. Daarnaast doet het een beroep op je observatie-, analyse- en doorzettingsvermogen. Meditatie zorgt er eerder voor dat je met beide benen op de grond komt te staan, in de realiteit, dan dat je wegzweeft.

Meditatie en visualisatie staan lijnrecht tegenover elkaar. Waar je in een visualisatie op reis gaat in je verbeelding, is het vertrek- en eindpunt bij meditatie één en hetzelfde: het hier en nu.

De stap van visualisatie naar meditatie

Onderstaande oefening van Thich Nhat Hahn is een slim in elkaar gezette voorbereidende oefening op meditatie. Een oefening waarbij een beeld ingezet wordt als houvast, maar waar je niet op ‘reis’ gaat en het als vanzelf een oefening in concentratie wordt. De focus op de adem is de leidraad.

meditatie

Het vertrek- en eindpunt bij meditatie is één en hetzelfde: het hier en nu.

Voorbereidende oefening tot meditatie

Een oefening in concentratie. De geleide tekst, van Thich Nhat Hahn, vergemakkelijkt het om je langer te kunnen concentreren. Het doel van deze oefening is om je concentratievermogen te trainen en tegelijk ontspannen te kunnen blijven.

Doe de oefening zittend, waarbij je je lichaam zoveel mogelijk ontspant waar geen spanning nodig is én tegelijk actief rechtop zit. Dit zal je helpen alert en gefocust te blijven. Focus op je ademhaling. Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen keer je simpelweg terug naar de focus op je ademhaling. Probeer de keren dat je afdwaalt niet te zien als falen, maar draai het om: iedere keer dat je doorhebt dat je afgedwaald bent, betekent dat je opnieuw alert bent en dat je je alertheid traint. Keer simpelweg terug naar de ademhaling. Er is geen resultaat dat je hoeft te bereiken in deze oefening, het is puur om te oefenen.

Als je de oefening in je eentje doet kun je de tekst ook inspreken op bijv. je telefoon en af laten spelen.

Neem de tijd voor ieder onderdeel. Als je 5 minuten tijd hebt neem dan 1 minuut voor ieder onderdeel, bij 20 minuten neem je 5 minuten voor ieder onderdeel.

De tekst is poëtisch en beeldend. De eerste twee zinnen van elk onderdeel zetten een toon, waarbij je visueel een beeld kunt vormen als houvast.

De schuingedrukte woorden zijn focuswoorden die je op de in- en uitademing in stilte kunt herhalen voor jezelf.

meditatie

Iedere keer dat je doorhebt dat je afgedwaald bent, betekent dat je opnieuw alert bent en dat je je alertheid traint.

Ik adem in en ik weet dat ik inadem
Ik adem uit en ik weet dat ik uitadem

In / Uit

Ik adem in en ik zie mezelf als een bloem
Ik adem uit en ik voel me fris

Bloem / Fris

Ik adem in en ik zie mezelf als een berg
Ik adem uit en voel me stevig

Berg / Stevig

Ik adem in en zie mezelf als stilstaand water
Ik adem uit en weerspiegel al wat is

Stil water / Weerspiegelen

Ik adem in en zie mezelf als ruimte
Ik adem uit en ik voel me vrij

Ruimte / Vrij

yoga

tekst: Thich Nhat Hahn

2018-07-12T06:20:17+00:00By |Tags: , |
X