Mindfulness net zo effectief als anti-depressiva

/, Meditatie, Voorpagina 5/Mindfulness net zo effectief als anti-depressiva
mindfulness retraite

‘Eerste grootschalige onderzoek.’

Mindfulness net zo effectief als anti-depressiva

Een artikel op de website van Trouw vermeldt dat wetenschappers een tweejarig onderzoek gedaan hebben naar de effectiviteit van mindfulness op depressiviteit. Het zou weleens net zo effectief kunnen zijn tegen depressie als medicijnen.

(lees het volledige artikel hier) De bevindingen werden gepubliceerd in het artsenblad The Lancet.

‘Eerste grootschalige onderzoek
Dat mindfulness kan helpen om stress en depressie tegen te gaan is al langer bekend. Maar tot nu toe was er nog nooit een grootschalig onderzoek dat de werking van mindfulness vergeleek met die van antidepressiva.’ (Gabriella Codonesu – Trouw).

Bekendheid

In de cognitieve gedragstherapie wordt mindfulness al vrij lang ingezet. Dr. Jon Kabat-Zinn haalde met het ontwikkelen van een 8-weekse aandachttraining het begrip mindfulness uit zijn boeddhistische context en sindsdien is de bekendheid van mindfulness flink gegroeid. Mindfulness wordt niet enkel in de gezondheidszorg gebruikt, maar is inmiddels een beproefde techniek om te leren omgaan met de uitdagingen die we in het leven tegenkomen.

Levenshouding

In een training mindfulness worden verschillende vaardigheden ontwikkeld. Je leert zonder te oordelen te kijken naar de huidige situatie, en automatische reacties te herkennen en te vervangen door een bewuste reactie. Bewuste keuzes ontstaan. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen, en je eigen grenzen. Er ontstaat meer ruimte, helderheid en overzicht, waardoor het gemakkelijker wordt om de uitdagingen in het leven, zowel privé als op het werk, aan te gaan, te sturen en vorm te geven.

Persoonlijk vind ik mindfulness verder gaan dan enkel een aantal technieken. Wellicht kom je in aanraking met mindfulness als techniek, maar al heel snel werkt het door in heel je leven en wordt het een levenshouding.

divider-mindfulness

Bronnen:
Artikel in Trouw
The Lancet

2018-07-12T06:40:13+00:00By |Tags: , |
X