Mantra en de mind

Klank doet veel met ons. Zo kan muziek ons ontroeren, terugbrengen naar vergeten tijden of ons fysiek activeren. In Ayurveda en yogatherapie valt het therapeutisch gebruik van mantra en klank onder ‘Mantra Chikitsa’: mantra therapie. De therapie is effectief bij mentale onrust en overbelasting, en kan zowel preventief als curatief ingezet worden.

In tijden waarin veel van je gevraagd wordt is een heldere en rustige geest soms ver te zoeken. Je mind blijft dan soms te actief en kan je slaappatroon verstoren of je merkt juist dat je je steeds moeilijker kunt concentreren. Door prikkels te verminderen, fysiek in beweging te komen en daarnaast mantra therapie toe te passen kun je de mind ondersteunen de balans te hervinden.

Het therapeutisch gebruik van mantra, een klank die herhaald wordt in combinatie met ademhaling en een positieve intentie, kan het zenuwstelsel tot rust brengen en de over- of onderactiviteit van de mind verminderen.

Welke mantra of klank?

Een mantra wordt in Ayurveda en yogatherapie uitgezocht op basis van de indicatie en passend bij de persoon. Ook wordt er rekening gehouden met de culturele en religieuze achtergrond. Het herhalen van een mantra met een betekenis waar jij je niet mee kunt verbinden geeft enkel weerstand in de mind terwijl we met mantra therapie de mind en het zenuwstelsel juist tot rust willen brengen. Het is dus van belang een klank of mantra te vinden waar jij je goed bij voelt en een persoonlijke positieve betekenis aan kan verbinden. Een therapeut of mentor kan je hierin individueel begeleiden.

Het gebruik van mantra kent drie typen die elkaar vaak opvolgen als fases van hardop naar steeds stiller:

  1. Vachika: het hardop herhalen van de mantra op een lage, medium of hoge toon
  2. Upamshu: het zacht herhalen van de mantra
  3. Manasika: het herhalen van de mantra in gedachten

De klank ‘Om’

‘Om’ is een effectieve mantra en eenvoudige korte klank die gebruikt kan worden als de persoon hier een neutrale of positieve associatie bij ervaart. De ‘O’ klank is een open klank. Open klanken kunnen ontlading geven aan het zenuwstelsel. De ‘m’ klank geeft een wat meer zoemend geluid achter in de keel en kan het zenuwstelsel tot rust kan brengen. Het herhalen van ‘O’ en ‘m’ samen geeft de ‘Om’ mantra. 

Hoe chant je ‘Om’ nu eigenlijk?

Tijdens een yogales heb je misschien het chanten van ‘Om’ eens gehoord, waarbij het soms lijkt alsof het erom gaat deze mantra zo lang mogelijk te laten klinken en vooral de ‘m’ klank nog zeer lang aangehouden wordt. Hoewel dit populair is heeft het niets met het oorspronkelijke Vedische chanten of mantra therapie te maken.

Houd de ‘O’ drie seconden aan, de ‘m’ één seconde gevolgd door een kort moment van stilte. Zowel het klank maken als de stilte horen bij de ‘Om’ mantra

Voel jij je niet prettig bij een mantra en wil je liever een open klank proberen?

Gebruik een open klank als ‘A’ of ‘O’ en herhaal op het ritme van jouw ademhaling.

Mantra therapie voor jou:
rust en helderheid

Bij grote onrust in het hoofd, weinig focus of concentratie:

Zit comfortabel met een rechte rug. Herhaal de mantra hardop op het ritme van jouw ademhaling. Op elke uitademing chant je ‘Om’ gevolgd door een moment stilte. Adem zacht en gelijkmatig weer in en herhaal de klank op de uitademing. Na enige tijd laat je de mantra steeds zachter klinken en herhaal je deze enkel nog in je gedachten op het ritme van jouw ademhaling. Houd je aandacht bij de mantra en je ademhaling. Merk je dat je gedachten afdwalen? Chant de klank dan weer hardop.

Bij te veel inactiviteit in het hoofd, mistig gevoel of niet echt aanwezig voelen:

Ga rechtop staan. Adem in en breng dan de armen zijwaarts omhoog tot boven het hoofd. Op een uitademing breng je de armen naar beneden en laat je de klank ‘Om’ klinken gevolgd door een moment van stilte. Adem zacht en gelijkmatig weer in en herhaal de beweging en klank. Houd je aandacht bij de mantra en je ademhaling.

Bij psychosociale of mentale klachten raad ik je aan om mantra therapie enkel onder goede begeleiding in te zetten. Loop je ergens tegenaan of heb je vragen? Neem dan gerust contact op.

Wil jij meer weten of persoonlijk advies?

Je bent welkom in onze heart of yoga retreats of in individuele begeleiding & yoga therapie. Of voor Ayurveda therapie.

Juliette Reniers is samen met haar partner Frank Eijkelkamp, eigenaar van yoga & Ayurveda retreat center The Land of Now, en yogadocent & therapeut, Ayurveda therapeut (practitioner) & docent, psychosociaal counsellor. In hun teachings nemen ze je mee naar het hart van yoga. Naar de essentie: de ‘lost teachings’ van authentieke  en breath based yoga. Ondersteund door de rijkdom van Ayurveda.

mantra en de mind yoga therapie ayurveda

De therapie is effectief bij mentale onrust en overbelasting, en kan zowel preventief als curatief ingezet worden.