Krishnamacharya

Heart of Yoga

Yoga is vrijheid

Heart of yoga is geen stijl of merk yoga, het is de authentieke yoga voortgekomen uit de ontmoeting van 4 belangrijke leraren: prof. en yoga meester T. Krishnamacharya (‘de vader van de moderne yoga’), zijn zoon T.K.V. Desikachar, en hun vrienden Jiddhu Krishnamurti en U.G. Krishnamurti.

Het uitgangspunt is dat er een geschikte yoga beoefening is voor elke persoon, ongeacht leeftijd, gezondheid, lichaamstype of cultuur. Yoga aangepast aan de behoeften van het individu: ‘Als je kunt ademen, dan kun je yoga doen’.

Toen yoga gepopulariseerd en gesystematiseerd werd, zijn de beginselen van de leringen van Krishnamacharya vaak op de achtergrond komen te staan of verloren gegaan. De principes maken het verschil tussen gymnastische oefeningen en een complete yoga:
de aloude methode om te genieten en deel te nemen aan je eigen leven, vanuit wie jij bent. Los van dogma, of een nog te bereiken ideaal.
Jouw natuurlijke staat van zijn.
divider retraite

‘The body is already in a state of enlightenment’
– Samdhinirmocana Sutra

Intimacy
with life

Met Heart of Yoga bieden we in binnen- en buitenland authentieke yoga educatie om mensen in staat te stellen vanuit eigen kracht de kwaliteit van hun leven en relaties te verbeteren en maatschappelijke veranderingen te realiseren.

We organiseren retraites, workshops en lezingen. En 1 op 1 begeleiding voor jouw persoonlijke practice.

Retraites

Workshops en trainingen

1 op 1

Intimacy with life empowers a single person to change the world

De Heart of Yoga ‘lineage’

De leringen doorgeven

Krishnamacharya

Krishnamacharya

Krishnamacharya was een gerenommeerd geleerde en meester van Indiase filosofie, waaronder Sanskriet en Ayurveda, een geweldige genezer en een Yogi die in heel India bekend is. Hij leefde 101 jaar en was een man van onze eigen tijd – hij stierf in 1989.

Zijn levenslange zoektocht naar de juiste kennis, zijn toewijding en bijdragen aan Yoga, inclusief het delen van de leringen met anderen, heeft zijn culminatie in de verspreiding van Yoga over de hele wereld opgeleverd. Vaak aangeduid als “de vader van moderne yoga”, wordt Krishnamacharya algemeen beschouwd als een van de meest invloedrijke yogaleraren van de 20e eeuw en wordt de heropleving van hatha yoga gecrediteerd. Zijn studenten waren onder andere B.K.S. Iyengar, Pattbhi Jois, Indra Devi en zijn zoon T.K.V. Desikachar.

Hij is een brug tussen de wijsheid van de antieke wereld en de moderne tijd.

Krishnamurti

U.G. Krishnamurti

Uppaluri Gopala Krishnamurti (bekend als U. G. Krishnamurti) leefde van 1918 tot 2007, en was een Indiase spreker die twijfelde aan de staat van verlichting. Hoewel velen hem beschouwden als een ‘verlichte’ persoon, verwees Krishnamurti vaak naar zijn staat van zijn als de ‘natuurlijke staat’. Hij beweerde dat de vraag naar verlichting het enige was dat de verlichting zelf in de weg stond, als er überhaupt verlichting bestond.

Krishnamacharya zei over UG Krishnamurti, “UG is de grootste levende Yogi die ik ooit heb ontmoet.”

Desikachar

T.K.V. Desichakar

Desikachar wijdde zijn leven aan het bestuderen en onderwijzen van de yoga die zijn vader, Tirumalai Krishnamacharya, voortbracht uit de Grote Traditie. We zouden de leer van Krishnamacharya niet hebben begrepen of zelfs maar hebben kunnen begrijpen zonder de toewijding van zijn zoon. Desikachar begreep de westerse geest en was in staat om wijsheidscultuur te interpreteren met duidelijkheid en precisie voor ons allen.

Mark Whitwell

Mark Whitwell heeft zijn hele leven lang gewijd aan het bestuderen en communiceren van de Grote Traditie. Hij bracht meer dan twintig jaar door met zijn leraren Krishnamacharya, de “leraar van de leraren” (die B.K.S. Iyengar, Pattbhi Jois, Indra Devi en anderen onderwees), en zijn zoon, T.K.V. Desikachar. Na eerst deze twee geweldige leraren in 1973 te hebben ontmoet, besefte Mark het belang van hun leringen en wijdde hij zijn leven aan het delen ervan, waarbij hij studeerde bij vele bekende en onbekende meesters, waaronder J en UG Krishnamurti. Hij was de redacteur van en medewerker aan T.K.V. Desikachars klassieker, The Heart of Yoga: het ontwikkelen van een persoonlijke oefening, en is de auteur van Yoga of Heart and The Promise.

‘You are the power of the cosmos arising as pure intelligence and utter beauty’

Juliette Reniers en Frank Eijkelkamp

Juliette Reniers
Frank Eijkelkamp

Yoga is vanaf het eerste begin dat ze elkaar leerden kennen een rode draad in hun leven en relatie. Al meer dan 10 jaar verzorgen Juliette en Frank retraites door heel Nederland, waarvan de laatste jaren in hun eigen retreat center. De ontmoetingen met hun dierbare vriend Mark Whitwell geeft ze de inspiratie en verdieping van een traditie die voelt als thuiskomen. Hun visie op het leven en yoga komt zo overeen dat zich de missie vormt om vanuit Heart of Yoga mensen in staat te stellen vanuit eigen kracht de kwaliteit van hun leven en relaties te verbeteren en maatschappelijke veranderingen te realiseren. In Nederland en over de hele wereld, waar er een mogelijkheid is om de authentieke leringen van Krishnamacharya te delen. Omdat ze geloven in een wereld die alle polariteiten in het leven omvat, een wereld zonder dogma’s.
Gewoon: ‘intimacy with life’.

Stop looking. Start living