Ervaren en onderzoeken in yoga

/, In de aandacht, Yoga/Ervaren en onderzoeken in yoga
yoga filosofie

Dat is iets wat ik erg waardeer, want het houdt yoga levend en behoedt het voor dogma’s.

Ervaren en onderzoeken in yoga

De onderzoekende aard van de yoga spreekt mij aan. De talloze wijze dingen die geschreven zijn over de breedte van de yoga beoefening zijn gestructureerd, maar hameren er tegelijkertijd op dat het gaat om zélf te ervaren en onderzoek te doen. Boekenwijsheid brengt de yogi immers niet veel verder als het niet persoonlijk ervaren wordt.

Dat is iets wat ik erg waardeer, want het houdt yoga levend en behoedt het voor dogma’s.

Wat niet betekent dat deze onderzoekende aard overal gedoceerd wordt, of dat er geen dogma’s te vinden zijn in de ‘yogawereld’. Die zijn er wel degelijk. Uiteindelijk neemt een yogaleraar zijn eigen visie en ontwikkeling mee in zijn onderwijs, en het is maar net hoe deze dingen interpreteert en in de wereld zet.

Er zijn op dit moment veel smaakjes yoga te vinden. Yoga is immers hip en happening. Meestal zijn dit variaties op het fysieke vlak. De één legt de nadruk op een bepaalde sequence, de ander op rust of juist op kracht. Met wat uitschieters in de vorm van hot yoga, yoga met je hond of bier yoga (bij brouwerijen in Amerika). Met deze veelheid aan fysieke variaties, ontstaan er ook steeds fellere discussies over welke variatie beter zou zijn.

Mijn persoonlijke visie is dat het niet uitmaakt.

Dat ze verschillen, ja. Dat de ene vorm van yoga over heel andere dingen gaat dan een andere vorm, ook. Maar wanneer verkondigd wordt dat de ene yogavariatie ‘beter’ is dan de ander, is het voor mij reden om vraagtekens te stellen. Ik heb namelijk geen bewijs. Want wie bepaalt dit? Wie heeft de autoriteit om dat zo stellig neer te zetten? Bovendien, wat maakt het nu helemaal uit? Niets toch.

Dat wat voor mij goed is, is voor jou wellicht niet geschikt. En waar jij lyrisch over bent, kan ik misschien helemaal niets mee. Ik hoef niet overtuigd te worden, net zo goed als dat ik jou niet ga overtuigen. Ik nodig je liever uit om niet te stoppen met vragen stellen en in je onderzoek de essentie van yoga te ervaren op jouw eigen manier.

Het zou zomaar kunnen dat we elkaar tijdens of aan het einde van die weg ontmoeten. Ik hoor graag jouw inspirerende verhalen.

2018-07-12T06:37:51+00:00By |Tags: , , |
X