De kracht van een dagelijkse yoga practice

Anno nu wordt yoga vooral in groepen beoefend. In een yogastudio, buiten in het park, of op de sportschool. Oorspronkelijk wordt yoga individueel onderwezen, passend bij wie jij bent.
Afgestemd op jouw mogelijkheden, culturele of religieuze achtergrond en leeftijd. Ayurveda speelt daarin een grote rol. Jouw constitutie, met jouw mentale en fysieke gesteldheid en eventuele disbalans geven richting aan de beoefening.

Authentiek yoga onderricht vindt dan ook plaats in een persoonlijke relatie tussen een student en mentor. Centraal binnen de authentieke yoga staat de dagelijkse practice. Een persoonlijke beoefening die afgestemd is op jou, waarin de volledige principes van yoga geïntegreerd zijn. Een practice die je doet in de veiligheid van jouw eigen omgeving.

Hierin gaat de authentieke yoga verder dan het fysiek nadoen van een pose die voorgedaan wordt, zodat yoga belichaamd en geleefd kan worden. Waarbij yoga je in staat stelt om de kwaliteit van je leven en relaties te ervaren of te verbeteren. Het verschil tussen naar een yogales gaan of je dagelijkse practice is als rondgereden worden in een auto versus het zelf leren rijden. In je dagelijkse practice ontwikkel je kracht om niet alleen jezelf te ontvangen, maar ook alle andere mensen en ervaringen in het leven: intiem met het leven.

Heb jij (nog) geen leraar die jou persoonlijk kan begeleiden op het yoga pad, maar wil je wel beginnen met een dagelijkse practice?

8 tips

voor een veilige en dagelijkse yoga practice

 1. Bepaal een tijdstip voor jouw dagelijkse practice.
 2. Kies een tijdsduur die haalbaar en vooral plezierig is. Lang is niet altijd beter.
 3. Vermijd iedere vorm van struggle of presteren.
  Struggle en prestatie zijn uitingen van de mind. Jouw essentie is al compleet en aanwezig.
 4. Leg de focus op ‘embodiment’: het ervaren van jouw lichaam, adem en wie jij bent.
 5. Kies een paar eenvoudige Asana’s die je in volle aandacht binnen de beweging van jouw adem uitvoert. Jouw adem is leidend. Ben je buiten adem of houd je je adem in?
  Doe een stapje terug. (meer over ademhaling: lees hier )
 6. Eindig met Shavasana.
 7. Heb je nog tijd over? Doe een milde balancerende Pranayama zoals Nadi Shodhana.
 8. Blijf daarna even in stilte zitten zodat meditatie kan ontstaan.

Neem jezelf voor om jouw dagelijkse practice 40 dagen te doen. En kijk dan pas terug wat het voor je gedaan heeft. Loop je ergens tegenaan of wil je meer leren? Neem dan gerust contact op.

Wil jij meer weten of persoonlijk advies?

Je bent welkom in onze heart of yoga retreats of in individuele begeleiding & yoga therapie.

Juliette Reniers is samen met haar partner Frank Eijkelkamp, eigenaar van yoga & Ayurveda retreat center The Land of Now, en yogadocent & therapeut, Ayurveda therapeut (practitioner) & docent, psychosociaal counsellor. In hun teachings nemen ze je mee naar het hart van yoga. Naar de essentie: de ‘lost teachings’ van authentieke  en breath based yoga. Ondersteund door de rijkdom van Ayurveda.

De kracht van een dagelijkse yoga practice

Het verschil tussen naar een yogales gaan of je dagelijkse practice is als rondgereden worden in een auto versus het zelf leren rijden.