Ayurveda behandelingen The Land of Now - Juliette Reniers
Navarakhizi - ayurvedische behandeling

Kati Basti - Ayurvedische behandeling

Yoga en Ayurveda

In de beoefening van Yoga speelt Ayurveda een belangrijke rol en daarnaast gebruikt Ayurveda de principes van Yoga op therapeutische wijze.


Shiro Pichu - Ayurvedische behandeling

Lezing / Workshop Ayurveda

Hoewel in het Westen weleens gedacht wordt dat Ayurveda enkel voeding en massage betreft, omvat het een veel breder systeem, waarin voeding, leefstijl, psychologie, yoga, kruidenleer, filosofie en diverse behandelingen een rol spelen.


ayurveda retraite

Ayurvedische (Kook)workshop

Ayurveda in de veganistische keuken

De kunst van het Ayurvedisch en veganistisch koken in de westerse keuken. Onderdeel van de Yoga filosofie is het streven naar geweldloosheid, eerlijkheid en zuiverheid. Yoga en Ayurveda pleiten voor een optimale gezondheid van lichaam en geest. De huidige tijd stelt de hedendaagse Yogi voor mooie uitdagingen om bewuste keuzes te maken in dat wat we doen en consumeren.

Genieten hoort daar zeker ook bij. We laten je graag kennis maken met de rijke smaken van Ayurveda in de veganistische keuken. Je ervaart hoe gezondheid, duurzaamheid en bewust genieten samen kunnen gaan!

Behandelingen

Ons doel is om jou in staat te stellen vanuit je eigen kracht in volle gezondheid, vanuit jouw natuurlijke staat in het leven te staan: ‘Svastha’.
Wij richten ons voornamelijk op educatie en adviezen rondom voeding, leefstijl en yoga, eventueel met ondersteuning van kruiden.
Behandelingen zetten we enkel in als het noodzakelijk is en je extra ondersteuning nodig hebt.


Ayurvedische Abhyanga massage

Abhyanga massage

Abhyanga massage is een ontspannende massage met een krachtig therapeutisch effect. Bij deze volledige lichaamsmassage wordt gebruik gemaakt van warme medicinale of kruidenolie waarbij de druk en soort olie afgestemd wordt op je persoonlijke constitutie.

Abhyanga kan ingezet worden als onderdeel van een behandeltraject. Er worden medicinale oliën gebruikt afgestemd op het therapeutisch doel. 

De medicinale olie wordt door de huid in het lichaam opgenomen en de werkzame stoffen komen zo in de bloedbaan terecht en bereiken ook de organen en weefsels. De olie zorgt ervoor dat schadelijke stoffen in het lichaam losgemaakt worden. De massage stimuleert het lichaam de afvalstoffen uit te scheiden via de huid of andere uitscheidingsorganen.

Een Ayurvedische massage ondersteunt of draagt bij aan:

 • verminderen van stress, vermoeidheid en slapeloosheid
 • hormonale disbalans
 • verlichten van spierspanning
 • versterken van het immuunsysteem
 • herstel van vitaliteit van lichaam en geest
 • stimuleren van de bloedsomloop
 • lichaamsbewustwording
 • spijsverteringsklachten
 • vertraging van het ouderdomsproces
 • harmonie in het zenuwstelsel
  En zoals de oude teksten zeggen over de Abhyanga: ‘het is voeding voor een lang leven’

Indicatie: 

zwakte, stress, angsten, huidaandoeningen, hormonale disbalans, spijsverteringsklachten, pijn, psychische problemen, hoofdpijn, rugpijn en andere pijnen, slapeloosheid, gewrichts-, spier-, zenuwaandoeningen.


Svedana - Ayurvedische behandelingSvedana 

Deze behandeling wordt vaak toegepast ter opvolging van de Abhyanga. De Svedana is een warmtebehandeling door middel van stoom in een speciaal ontwikkelde houten cabine waarbij het hoofd koel blijft. Door de warmte kan de olie dieper de weefsels binnendringen. Transpiratie zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam.

Met name geschikt voor klachten veroorzaakt door Vata of Kapha dosha.

Indicatie: 

Ter afsluiting van de abhyanga, obesitas, reumatoïde artritis, verkoudheid, stijve spieren, circulatiestoornissen, verstoppingen in het borstgebied.


shirodhara - ayurvedische behandelingShirodhara 

Behandeling van het hoofd. Een straal warme olie wordt gedurende ±30 min. (afhankelijk van constitutie) gegoten op het voorhoofd. Voorafgaand wordt het gehele lichaam gemasseerd met warme medicinale olie.

Shirodhara wordt ingezet bij psychologische aandoeningen, heeft een kalmerend effect op de geest en geeft een diepe ervaring van rust.

Doordat deze diepgaande behandeling veel emoties los kan maken is deze behandeling niet geschikt voor iedereen in elke situatie. Vooraf wordt gekeken of de behandeling daadwerkelijk uitgevoerd kan worden.

Indicatie: 

Stress, hoofdpijn, mentaal uitgeput, slapeloosheid, hyperactiviteit, concentratieproblemen, depressie, geheugenproblemen, angsten, neurologische problemen.


Pindasvedana - Ayurvedische behandelingPinda Svedana

Behandeling met warme medicinale kruiden- of rijstbundels. Het hele lichaam wordt gemasseerd met de bundels, nadat er eerst warme olie op je lichaam wordt aangebracht. Werkt verzachtend op pijnklachten en stijfheid van spieren en gewrichten. Versterkt de spijsvertering, doorbloeding en verzacht lichaamsweefsels. Behandeling om medicinale kruiden en olie diep in de weefsels te brengen.

Indicatie:

o.a. spier en gewrichtsklachten, slapeloosheid, circulatieproblemen


Udvartana - Ayurvedisch behandelingUdvartana

Behandeling met medicinaal kruidenpoeder.
De behandeling eindigt met een Svedana behandeling. Door de warme stoombehandeling kunnen de medicinale kruiden van de Udvartana behandeling dieper de huid intrekken.

Deze massage wordt ingezet ter vermindering van Kapha klachten. (terugkerende verkoudheden, overgewicht, gevoel van zwaarte). Reinigend en ontgiftend en ontspant zowel lichaam als geest. Verbetert de circulatie en laat de huid stralen.


pranic healingPrana Chikitsa

Prana behandeling waarin energiecentra en het energieveld worden behandeld. Dit heeft een directe invloed op het fysieke lichaam en vergroot het zelfherstellend vermogen.


Ayurvedische hoofdmassageAyurvedische hoofd- en gezichtsmassage

Massage van het hoofd waarbij ook het gezicht, de hals, decolleté en schouders gemasseerd worden en verschillende drukpunten gebruikt worden.

Deze diep ontspannende behandeling helpt om effectief spanningen en stress los te laten. Het bevordert de bloedcirculatie en brengt het lichaam beter in balans.
Afgestemde medicinale olie wordt gebruikt bij specifieke indicaties.


Shiro Pichu - Ayurvedische behandelingShiro Pichu

Hoofd behandeling

Na een hoofdmassage wordt er een oliecompres op het hoofd gelegd dat met warme kruidenolie begoten wordt. Het compres houdt de olie vast zodat de olie langzaam door de hoofdhuid opgenomen kan worden. Deze behandeling wordt vaak in een serie van 3 behandelingen gegeven.

Indicatie:

Droge hoofdhuid, roos, slapeloosheid, geheugenproblemen, eczeem, hoofdpijn


Netra Basti - Ayurvedische behandelingNetra Basti

Behandeling van de ogen

Deze speciale behandeling van de ogen is erop gericht om oogklachten te verlichten of te verhelpen. Er wordt een ring van deeg rondom het oog aangebracht, die vervolgens heel voorzichtig met verwarmde ghee gevuld wordt.

De ghee werkt voedend en verkoelend voor het oog. Afhankelijk van de klacht wordt de behandeling enige malen herhaald.
Deze behandeling wordt meestal voorafgegaan door een hoofdmassage met warme medicinale olie.

Indicatie:

Branderige ogen, vermoeide ogen (bijv. vanwege veel computerwerk / beeldschermen), wazig zicht, droogte, verlies van wimpers, irritatie, pijn, Vata of Pitta Vikriti, op advies van Ayurvedisch arts voor ernstige/complexe oogklachten.


Karna Purana - Ayurvedische behandelingKarna Purana

Behandeling van de oren

Tijdens deze behandeling wordt er warme olie in het oor gegoten en de omgeving van het oor en de bijbehorende marma punten worden gemasseerd. De olie wordt meerdere malen ververst.
Vervolgens wordt de olie met behulp van watjes weer voorzichtig uit het oor gehaald en wordt het andere oor behandeld.

De behandeling reinigt het oor diep en heeft tevens een kalmerende werking.
Deze behandeling wordt meestal voorafgegaan door een hoofdmassage met warme medicinale olie.

Indicatie:

Oorsuizen, slechthorendheid, oorpijn, spanning in het kaakgewricht, hoofdpijn, stijfheid in nekgebied, migraine, duizeligheid, problemen met de balans, congestie, oorsmeer blokkades


Nasya - Ayurvedische behandelingenNasya

Deze neusbehandeling met warme druppels kruidenolie reinigt de holtes van het hoofd. Deze behandeling is inclusief gezichtsmassage en een (gezichts)stoombad / warme compressen en kan onderdeel zijn van een behandeling met voeding en kruiden.

Goed ter preventie van verkoudheid en holte-ontstekingen, effectief bij hoofdpijn, nek en schouderklachten, oorsuizen en slapeloosheid. Verlicht bij mentale stress.


Kati Basti - Ayurvedische behandelingKati Basti (Gati Basti)

Een lokale behandeling van de rug die toegepast wordt bij rugklachten.

Er wordt een dam van deeg om de aangedane plek aangebracht die vervolgens met zeer warme medicinale olie vol gegoten wordt. Tijdens de behandeling wordt de olie voortdurend ververst waardoor de temperatuur van de olie warm blijft. Kati Basti heeft een diepe werking en de warme olie doordringt de diepere lagen van de huid en betreffende marmapunten. Naast dat het een zeer ontspannende behandeling is, voedt en versterkt de behandeling de spieren, zenuwen en weefsels. Deze behandeling wordt