Ayurvedisch leren kijken

Als je iets over Ayurveda leest, lees je al snel iets over constitutie types. Vaak zijn er vermakelijke testjes in magazines of boeken te vinden die een indicatie geven van hoe jij in elkaar zou steken. Gelukkig zit jij complexer in elkaar dan een lijstje aan kenmerken in een korte test. Meestal zegt de uitkomst van zo’n test enkel iets over de situatie van dat moment en geeft het geen volwaardig onderbouwd en persoonlijk advies voor jouw unieke situatie.

Natuurlijk is zo’n test vooral fun en zeker leuk om eens geïnspireerd te raken! Het biedt je mogelijk een eerste inzicht of interesse in hoe jouw metabolisme reageert, je sterkere kanten en je zwakkere plekken. En dat kan zomaar een stap zijn op jouw weg naar balans.

Binnen Ayurveda zijn meerdere vakgebieden te onderscheiden met literatuur, actueel onderzoek en specialisaties. Ayurveda is in 1977 door de WHO (World Health Organisation) officieel als geneeswijze erkend, met de opmerking dat deze vaak oplossingen biedt daar waar de westerse geneeskunde stopt. Wie Ayurveda studeert komt er dan ook al snel achter dat één leven mogelijk niet genoeg is om alles te leren wat er te leren valt en dat een persoon niet in een hokje of schema te stoppen valt: jij bent uniek. En dat vraagt om een persoonsgerichte aanpak.

Een arts of therapeut kan jou daarin begeleiden en jij zelf kan met een beetje kennis over Ayurveda ook al heel veel kleine dingen doen die de balans in jouw systeem bevorderen. Een goede arts of therapeut doet niet enkel aan behandeling, maar net zozeer aan educatie. Zodat niet enkel het euvel oplost waar je voor komt, maar misschien nog wel belangrijker: dat je euvel in de toekomst voorkomt.

Door Ayurvedisch te leren kijken kun je keuzes maken die passend en ondersteunend zijn voor jou. Voor de korte én de lange termijn. Dat biedt niet alleen een persoonlijke aanpak, maar ook ruimte: Ruimte voor jou. 

Ayurvedisch leren kijken gaat voorbij beperkende schema’s en to-do lijstjes. Voorbij gestandaardiseerde lijstjes van aanbevolen of verboden voedingsmiddelen, supplementen of leef- en beweegadviezen. Met enige kennis over Ayurvedische principes kun je functioneel kijken naar processen, deze begrijpen en vervolgens intelligent bijsturen. Zodat jouw lichaam balans kan vinden of houden. Startend met een solide basis waar jij zelf veel in kunt doen: Voeding en leefstijl spelen een grote rol in preventie van ziekte en ter ondersteuning om balans te behouden of te hervinden.

En met een Ayurvedische bril op maak je niet enkel keuzes die bevorderend zijn voor jouw gezondheid, het biedt ook ruimte voor een plezierig en zinvol leven.


Wil jij meer weten over Ayurveda en Ayurvedisch leren kijken?

Ayurvedisch leren kijken - Ayurveda consult Groningen

Met een Ayurvedische bril op maak je niet enkel keuzes die bevorderend zijn voor jouw gezondheid, het biedt ook ruimte voor een plezierig en zinvol leven.