
Ayurveda
Een leven lang gelukkig en gezond
Ayurveda betekent de wetenschap van het lange leven, en is zowel een levenswijze als een veelomvattend gezondheidssysteem en geneeskunde* voor fysiek en geestelijk welzijn.
Ayurveda sluit aan bij actuele medische ontwikkelingen en biedt naast oplossingen ook veel handvatten en inspiratie voor een zinvol en leuk leven.
* Ayurveda is in 1977 door de WHO (World Health Organization) officieel als geneeswijze erkend, met de opmerking dat deze vaak oplossingen biedt daar waar de westerse geneeskunde stopt.
‘The utility of Ayurveda is to maintain the health of a healthy individual and heal the disease of the sick.’
~ Charaka Sutrasthana – ch.30, v.26

Balans
Harmonie tussen lichaam, geest en energiebalans
Ayurveda is een uitgebreid systeem waarin preventie en eigen verantwoordelijkheid allereerst centraal staat. Wordt iemand echter ziek, dan kent Ayurveda een scala aan behandelingen en protocollen ter behandeling of ondersteuning.
In de Ayurveda wordt er voorbij gemiddelden gekeken: heel specifiek naar de persoon zelf. Gezondheid, welzijn en de keuze van behandeling worden benaderd vanuit de persoonlijke constitutie van het individu, om daarbij een voor die persoon geschikte werkwijze in te zetten.
Ons doel is om jou in staat te stellen vanuit eigen kracht zo optimaal gezond mogelijk in het leven te staan, of je te ondersteunen bij ziekte. Zowel fysiek als mentaal. Daarin richten wij ons voornamelijk op educatie en adviezen rondom leefstijl, voeding en beweging zoals yoga, eventueel met ondersteuning van behandeling.
In volle gezondheid
in het leven staan
Zowel fysiek als mentaal
Leefstijl en Voeding
Consult
Behandeling
Lezing en Workshop
Retraite
De drie Doshas:
Vata, Pitta en Kapha
De drie biologische “managers”
Ayurveda heeft o.a. een functionele en overkoepelende naam gegeven aan de processen die te maken hebben met beweging/transport, omzetting/stofwisseling en structuur/stabiliteit. De processen die beweging organiseren worden gecategoriseerd als ‘Vata’. Vata (bestaande uit allerlei subcategoriën en werking) zou je als je het heel vereenvoudigd zou bekijken, kunnen zien als een soort biologische manager die alle processen aanstuurt die te maken hebben met beweging. Het transport in je lichaam, maar bijvoorbeeld ook de celdeling wordt dan ook gezien als een Vata proces. Pitta processen hebben te maken heeft met het omzetten van dingen en transformatie zoals in de stofwisseling of de chemische processen van hormonen. En Kapha processen stabiliseren en zorgen dat er structuur kan ontstaan, zoals in opbouw van onze lichaamsweefsels en celopbouw.
In ieder mens en in de gehele natuur zijn deze processen aanwezig, in allerlei vormen, op micro en macro niveau. Wanneer deze processen in evenwicht zijn bij jou als mens kunnen lichaamsfuncties ongehinderd verlopen en is er gezondheid. Bij disbalans kan een proces niet zijn normale verloop hebben, maar bijvoorbeeld te snel of te langzaam verlopen. Wanneer een proces uit balans raakt kan er ziekte ontstaan.
De verdeling of werking van Vata, Pitta en Kapha processen is niet bij iedereen precies hetzelfde. Hoewel we allemaal dezelfde lichaamsprocessen hebben waarbij alle drie de Doshas een rol spelen, kan de individuele verdeling karakteristieke verschillen bepalen in onze fysieke structuur, spijsvertering, onze gewoonten en voorkeuren en zwakkere of sterke punten die we als mens hebben.
Jouw constitutie
De balans in jouw leven
Als je iets over Ayurveda leest, lees je vaak al snel iets over constitutie types. Vaak zijn er vermakelijke testjes in magazines of boeken te vinden die een indicatie geven van hoe jij in elkaar zou steken. Gelukkig zit jij complexer in elkaar dan een lijstje aan kenmerken in een korte test. Vaak zegt de uitkomst van zo’n test enkel iets over de situatie van dat moment en geeft het geen volwaardig onderbouwd en persoonlijk advies voor jouw persoonlijke situatie.
Natuurlijk is zo’n test vooral fun, en zeker leuk om eens geïnspireerd te raken! Het biedt je mogelijk een eerste inzicht of interesse in hoe jouw metabolisme reageert, je sterkere kanten en je zwakkere plekken. En dat kan zomaar een stap zijn op jouw weg naar balans.
Net zoals dat jij nog nooit eerder een exact dezelfde persoon tegengekomen bent, kun je niet zeggen dat er slechts een paar constitutie types zijn. Wel kun je kijken naar functionele processen, welke bij jou de overhand hebben en wat in jouw natuur zit: Waar jij mee geboren bent. Zoals er bijvoorbeeld in de biologie gesproken wordt over DNA. Zo heeft Ayurveda specifieke namen om deze systemen en processen in ons lichaam functioneel te beschrijven en biedt Ayurveda een functionele kijk op ons systeem en welbevinden.


