Ayurveda voeding leefstijl consult praktijk Groningen Nederland

Ayurveda

Een leven lang gelukkig en gezond

Ayurveda betekent de wetenschap van het lange leven, en is zowel een geneeskunde* en veelomvattend gezondheidssysteem als een levenswijze voor fysiek en geestelijk welzijn.

Ayurveda sluit aan bij actuele medische ontwikkelingen en biedt naast oplossingen ook veel handvatten en inspiratie voor een zinvol en leuk leven.

divider retraite
* Ayurveda is in 1977 door de WHO (World Health Organization) officieel als geneeswijze erkend, met de opmerking dat deze vaak oplossingen biedt daar waar de westerse geneeskunde stopt.

ONZE SPECIALISATIES

divider retraite

 • Ayurvedische geneeskunde
  & psychologie

 • Voeding en Leefstijl

 • Consult

 • Behandeling

 • Ayurvedische
  farmacologie & kruiden

 • Ayurveda educatie 

 • Retraite

Ayurveda consult behandeling Ayurveda praktijk Groningen Yoga retreat center Nederland The Land of Now

Balans

Harmonie tussen lichaam, geest en energiebalans

Ayurveda is een geneeskunde waarin preventie allereerst centraal staat en voeding en leefstijl een grote rol spelen. Wordt iemand echter ziek, dan kent Ayurveda een scala aan behandelingen en protocollen ter behandeling of ondersteuning*. 

In Ayurveda wordt voorbij gemiddelden gekeken: heel specifiek naar de persoon zelf. Gezondheid, welzijn en de keuze van behandeling worden benaderd vanuit de persoonlijke situatie en het lichaamsgestel van het individu, om daarbij een voor die persoon geschikte werkwijze in te zetten.

Ons doel is om jou in staat te stellen vanuit eigen kracht zo optimaal gezond mogelijk in het leven te staan, of je te ondersteunen bij ziekte. Zowel fysiek als mentaal.

In volle gezondheid
in het leven staan

Zowel fysiek als mentaal

* De 8 klinische specialismen binnen Ayurveda: interne geneeskunde, pediatrie, chirurgie, psychologie en psychiatrie, keel-, neus-, oor- en ooggeneeskunde, toxicologie, verjonging en vitaliteit, en vruchtbaarheid en voortplanting.

‘The utility of Ayurveda is to maintain the health of a healthy individual and heal the disease of the sick.’

~ Charaka Sutrasthana – ch.30, v.26

pionier retreat center trainingslocatie met overnachting Nederland The Land of Now

Ayurvedisch consult

Ayurvedische geneeskunde • voeding & leefstijl • behandeling

Ayurveda biedt ondersteuning of oplossingen voor fysieke of mentale klachten. Tevens richt Ayurveda zich op ziektepreventie en het vinden van een optimale balans in het leven, zowel fysiek als mentaal.

In een Ayurvedisch consult kijken we wat de Ayurvedische geneeskunde voor jou kan betekenen in jouw persoonlijke situatie. Zo wordt er o.a. naar voeding en leefstijl gekeken die passend voor jou zijn zodat jij zelf in staat bent optimaal in balans te zijn, of de balans te herstellen.

Bij fysieke of mentale klachten en/of ziekte wordt tevens suppletie/kruiden voorgeschreven en optioneel aanvullende Ayurvedische behandelingen, fysieke of ademhalingsoefeningen en/of counselling.

Ayurveda voeding en leefstijl consult en therapie

Ayurvedische
behandeling

Naast voeding, leefstijl advies en voorgeschreven suppletie/kruiden kan een aanvullende behandeling ingezet worden. In Ayurveda zijn er tal van behandelingen mogelijk.

In sommige gevallen werken we in samenwerking met een Ayurvedisch arts.

yoga retraite en yogaweekend op retraitecentrum in Nederland The Land of Now

Yoga therapie

Yoga therapie integreert yoga principes, mindfulness en Ayurvedische kennis met de moderne wetenschap en psychologie.

De therapie ondersteunt je om fysiek, mentaal en emotioneel jouw optimale balans te kunnen ervaren en eventuele klachten te reduceren, of hoe je hiermee kunt omgaan.

Yogazaal Yogaweekend yoga retraite retreat center in Nederland The Land of Now

Yoga & Ayurveda

Yoga en Ayurveda zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Onze benadering van yoga wordt volledig ondersteund door Ayurveda.

Jouw yoga. Passend bij de persoon, leeftijd en situatie. We nemen je mee naar het hart van yoga én van Ayurveda.

Je kunt bij ons terecht voor yoga therapie, yoga retreats en yoga workshops.

Yoga retreat

In onze Heart of Yoga retreats is Ayurveda een geïntegreerd onderdeel van het programma.

lezing workshop Ayurveda Yogaretraite retreat center The Land of Now

Lezing & Workshop

Educatie en inspiratie

In retraites of tijdens andere programma’s bieden we lezingen of workshops over Ayurveda, waarin we Ayurveda toegankelijk maken voor jouw dagelijks leven.

We inspireren je graag en je bent welkom met al je vragen.

Counseling gesprekstherapie retreat center Nederland The Land of Now

Heart of Life Counselling

Psychosociale counselling vanuit de humanistische en persoonsgerichte psychologie.
Gesprekstherapie die ondersteuning biedt wanneer je stress ervaart, of tegen dingen aanloopt in je persoonlijke leven, relaties of werk.

The Land of Taste - ayurveda plant based food concept

The Land of Taste

Ethical Food & Drinks

Ons food concept the Land of Taste brengt een inspirerende visie op voeding, smaak en ethiek samen.

We werken met verse en biologische kwaliteitsproducten. Duurzaamheid en groentes spelen de hoofdrol in een verfijnd smakenpalet, waar we je inspireren met verrassende gerechten.

Verrassend voor jou. Tof voor de wereld.

AYURVEDA • PLANT BASED • ORGANIC

De drie Doshas:
Vata, Pitta en Kapha

De drie biologische “managers”

In de Ayurvedische geneeskunde wordt ons lichaam en diens processen allereerst op functionele wijze benaderd. De Westerse geneeskunde benadert dit allereerst structureel en behandelt ziekten vaak geïsoleerd van de rest van het organisme. Echter, de Westerse geneeskunde evolueert ook steeds meer naar een persoonsgerichte benadering, waarbij bijvoorbeeld genetische informatie wordt gebruikt om behandelingen te personaliseren, wat een belangrijke stap is naar precisiegeneeskunde. Benaderingen en bevindingen uit de Ayurvedische geneeskunde worden steeds vaker met modern Westers onderzoek bevestigd.

Ayurveda stelt functie voorop en benadert ziekte binnen het geheel van de verschillende functies en structuren van het lichaam, en streeft ernaar de ziekmakende factoren te achterhalen, reduceren of verwijderen, en vervolgens het immuunsysteem, lichaam en geest te versterken om volgende ziekte episodes te voorkomen.

Ayurveda kijkt functioneel naar de inherente intelligentie in onze fysiologie waardoor alle fysiologische processen plaatsvinden en heeft deze onderverdeeld in drie overkoepelende hoofdcategorieën: de drie Doshas, genaamd Vata, Pitta en Kapha. Processen die beweging op alle niveaus van onze fysiologie organiseren worden gecategoriseerd onder de noemer ‘Vata’: zoals het uitscheiden van afvalstoffen, processen van celdeling en celsignalering, of je ademhaling en hartpulsatie. Pitta processen hebben te maken het omzetten van dingen en transformatie in je lichaam, zoals in je stofwisseling, de chemische processen van jouw hormonen, of de thermoregulatie binnen ons lichaam. En Kapha processen stabiliseren en zorgen juist dat er structuur kan ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan processen zoals de opbouw van onze lichaamsweefsels en celopbouw.

Logischerwijs zijn in ieder mens deze processen aanwezig, in allerlei vormen, op micro en macro niveau. Wanneer deze processen in evenwicht zijn bij jou als mens kunnen lichaamsfuncties ongehinderd verlopen en is er gezondheid. Bij disbalans kan een proces niet zijn normale verloop hebben, maar bijvoorbeeld te snel of te langzaam verlopen. Wanneer een proces uit balans raakt kan er ziekte ontstaan.

Hoewel we allemaal dezelfde lichaamsprocessen hebben waarbij alle drie de Doshas een rol spelen, kan de individuele verdeling karakteristieke verschillen bepalen in onze fysieke structuur, spijsvertering, onze gewoonten en voorkeuren en zwakkere of sterke punten die we als mens hebben.

Ayurveda werkt met deze verschillen en biedt bij de persoon zijn/haar metabolisme passende adviezen en behandeling.

Vata, Pitta, Kapha Dosha test Ayurveda praktijk Groningen, Retreat Center Nederland The Land of Now

Een Ayurveda therapeut (practitioner) of Ayurvedisch arts kan je ondersteunen in het behouden van een optimale gezondheid of bij disbalans en ziekte de balans herstellen.

Er wordt gekeken naar jouw individuele metabolisme, jouw actuele situatie en eventuele fysieke of mentale klachten.

Jouw constitutie

De balans in jouw leven

Als je iets over Ayurveda leest, lees je vaak al snel iets over constitutie types. Vaak zijn er vermakelijke testjes in magazines of boeken te vinden die een indicatie geven van hoe jij in elkaar zou steken. Gelukkig zit jij complexer in elkaar dan een lijstje aan kenmerken in een korte test. Vaak zegt de uitkomst van zo’n test enkel iets over de situatie van dat moment en geeft het geen volwaardig onderbouwd en persoonlijk advies voor jouw persoonlijke situatie.

Natuurlijk is zo’n test vooral fun, en zeker leuk om eens geïnspireerd te raken! Het biedt je mogelijk een eerste inzicht of interesse in hoe jouw metabolisme reageert, je sterkere kanten en je zwakkere plekken. En dat kan zomaar een stap zijn op jouw weg naar balans.

Net zoals dat jij nog nooit eerder een exact dezelfde persoon tegengekomen bent, kun je niet zeggen dat er slechts een paar constitutie types zijn. Wel kun je kijken naar functionele processen, welke bij jou de overhand hebben en wat in jouw natuur zit: Waar jij mee geboren bent. Zoals er bijvoorbeeld in de biologie gesproken wordt over DNA. Zo heeft Ayurveda specifieke namen om deze systemen en processen in ons lichaam functioneel te beschrijven en biedt Ayurveda een functionele kijk op ons systeem en welbevinden.

Wil jij meer weten over jouw eigen constitutie? Verdiepen in een voor jouw passende voeding en leefstijl? Of zou je graag ondersteuning willen bij bepaalde klachten?

plant-based Ayurvedic food concept The Land of Taste in Retreat Center The Land of Now Groningen
plant-based Ayurvedic food concept The Land of Taste in Retreat Center The Land of Now Groningen

Op The Land of Now kun je terecht voor al je vragen over Ayurveda therapie, leefstijl en voeding.

Ook onze keuken biedt je inspiratie. Onze maaltijden bieden een inspirerende en smaakvolle beleving voor al je zintuigen. Biologisch en duurzaam, Ayurvedische principes en plantbased whole foods.

In balans met Ayurveda

In de Ayurveda, de zusterwetenschap van Yoga, wordt er rekening gehouden met de seizoenen en het tijdstip van de dag. De verteerbaarheid én dat voeding naast gezond ook lekker dient te zijn. Een feest voor de zintuigen, voedend voor lichaam en geest.

 • mantra en de mind yoga therapie ayurveda

Mantra en de mind

Klank doet veel met ons. Het therapeutisch gebruik van mantra, een klank die herhaald wordt in combinatie met ademhaling en een positieve intentie, kan het zenuwstelsel tot rust brengen en de over- of onderactiviteit van de mind verminderen.

 • adem en spirit heart of yoga retreat

Adem en spirit

Jouw adem vertelt je als geen ander hoe het met je gaat. De relatie die we hebben met onze adem is misschien wel één van de intiemste relaties die we hebben.Lees verder

‘The Ayurvedic route to great health involves two simple steps: 1. Doing less; 2. Being more. – Shubhra Krishan