Ayurveda voeding leefstijl consult praktijk Groningen Nederland

Ayurveda

Een leven lang gelukkig en gezond

Ayurveda betekent de wetenschap van het lange leven, en is zowel een levenswijze als een veelomvattend gezondheidssysteem en geneeskunde* voor fysiek en geestelijk welzijn.

In de Ayurveda gaat men uit van heelheid. Niet enkel de afwezigheid van ziekte is van belang, maar evenzeer het persoonlijk welbevinden.

divider retraite
* Ayurveda is in 1977 door de WHO (World Health Organization) officieel als geneeswijze erkend, met de opmerking dat deze vaak oplossingen biedt daar waar de westerse geneeskunde stopt.

‘The utility of Ayurveda is to maintain the health of a healthy individual and heal the disease of the sick.’

~ Charaka Sutrasthana – ch.30, v.26

Afspraak maken
Ayurveda consult behandeling Ayurveda praktijk Groningen Yoga Hotel Retraite Centrum Nederland The Land of Now

Balans

Harmonie tussen lichaam, geest en energiebalans

In de Ayurveda kijken we niet naar gemiddelden, maar naar de persoon zelf. Gezondheid en welzijn worden benaderd vanuit de persoonlijke constitutie van het individu, om daarbij een geschikte werkwijze in te zetten die streeft naar harmonie tussen lichaam, geest en energiebalans.

Ons doel is om jou in staat te stellen vanuit je eigen kracht in volle gezondheid, vanuit jouw natuurlijke staat in het leven te staan: ‘Svastha’. Wij richten ons voornamelijk op educatie en adviezen rondom leefstijl, voeding en yoga, eventueel met ondersteuning van behandeling en kruiden.

Ayurveda sluit aan bij actuele ontwikkelingen en biedt naast oplossingen ook veel handvatten en inspiratie voor een zinvol en leuk leven.

In volle gezondheid
in het leven staan.

Zowel fysiek als mentaal.

  • Leefstijl en Voeding

  • Consult

  • Behandeling

  • Lezing en Workshop

  • Retraite

divider retraite

De drie Doshas:
Vata, Pitta en Kapha

De drie biologische managers

Ayurveda heeft een functionele naam gegeven aan de processen die te maken hebben met beweging/transport, omzetting/stofwisseling en structuur/stabiliteit. De processen die beweging organiseren worden gecategoriseerd als ‘Vata’. Vata kun je zien als een biologische manager die alle processen aanstuurt die te maken hebben met beweging. Het transport in je lichaam wordt gezien als een Vata proces. Pitta stuurt alles aan wat te maken heeft met het omzetten van dingen, transformatie of stofwisseling. En Kapha stabiliseert en zorgt dat er structuur kan ontstaan.

In ieder mens en in de gehele natuur zijn deze processen aanwezig, in allerlei vormen, op micro en macro niveau. Wanneer deze processen in evenwicht zijn bij jou als mens kunnen lichaamsfuncties ongehinderd verlopen en is er gezondheid. Bij disbalans, doordat een Dosha teveel of te weinig invloed uitoefent, kan een proces niet zijn normale verloop hebben, maar bijvoorbeeld te snel of te langzaam verlopen. Wanneer een proces uit balans raakt kan er ziekte ontstaan.

De verdeling van Vata, Pitta en Kapha is niet bij iedereen precies hetzelfde. Hoewel we allemaal dezelfde lichaamsprocessen hebben waarbij alle drie de Doshas een rol spelen, kan de individuele verdeling karakteristieke verschillen bepalen in onze fysieke structuur, spijsvertering, onze gewoonten en voorkeuren en zwakkere of sterke punten die we als mens hebben.

Vata, Pitta, Kapha Dosha test Ayurveda praktijk Groningen, Retreat Center Nederland The Land of Now

Jouw constitutie

De balans in jouw leven

Als je iets over Ayurveda leest, lees je al snel iets over constitutie types. Vaak zijn er vermakelijke testjes in magazines of boeken te vinden die een indicatie geven van hoe jij in elkaar zou steken. Gelukkig zit jij complexer in elkaar dan een lijstje aan kenmerken in een korte test en is zo’n test vooral fun, maar het biedt je mogelijk wel een eerste inzicht in de verdeling van Vata, Pitta en Kapha bij jou. Vaak zegt de uitkomst van zo’n test iets over de situatie van dat moment.

Net zoals dat jij nog nooit eerder een exact dezelfde persoon tegengekomen bent, kun je niet zeggen dat er slechts een paar constitutie types zijn. Wel kun je kijken naar functionele processen, welke bij jou de overhand hebben en wat in jouw natuur zit: Waar je mee geboren bent. Zoals er in de biologie gesproken wordt over DNA, zo heeft Ayurveda specifieke namen om deze en andere systemen en processen in ons lichaam functioneel te beschrijven en biedt Ayurveda een functionele kijk op ons systeem en welbevinden.

Een Ayurveda therapeut of Ayurvedisch arts kan je ondersteunen in het behouden van een optimale gezondheid of bij disbalans en ziekte de balans herstellen. Er wordt gekeken naar je geboorte constitutie en de actuele situatie, maar ook de kwaliteit van je spijsvertering en eventuele fysieke of mentale klachten.

Ayurveda Dosha test

Een eerste inzicht in jouw constitutie

We hebben voor jou een Dosha test waarin je inzicht krijgt hoe de verschillende processen Vata, Pitta en Kapha bij jou werken in jouw persoonlijke constitutie. Een precieze constitutie bepaling is deze test echter niet, het geeft je een richting aan en het zegt enkel iets over je huidige situatie. 

Wil je er dieper op ingaan, meer weten of therapeutische begeleiding krijgen, neem dan contact met ons op.

Ayurveda Dosha Test
pionier retreat center trainingslocatie met overnachting Nederland The Land of Now

Voeding en Leefstijl consult

In een Ayurvedisch consult kijken we naar welke voeding en leefstijl passend is voor jou zodat jij zelf in staat bent optimaal in balans te zijn, of de balans te herstellen.
Bij klachten kan een advies gegeven worden voor aanvullende behandeling.

Ayurveda consult
Ayurveda voeding en leefstijl consult en therapie

Ayurvedische
Behandeling

Naast voeding en leefstijl advies kan een aanvullende behandeling ingezet worden. In Ayurveda zijn er tal van behandelingen mogelijk. Soms werken we in samenwerking met een Ayurvedisch arts.

Ayurveda behandeling
Counseling gesprekstherapie retreat center Nederland The Land of Now

Heart of Life Counseling

Counseling vanuit de Yoga en Ayurveda psychologie en humanistische counseling.
Gesprekken die de essentie raken en handvatten om zelf mee aan de slag te gaan. 

Heart of Life Counseling
lezing workshop Ayurveda Yogaretraite retreat center The Land of Now

Lezing & Workshop

Educatie en inspiratie

In retraites of tijdens andere programma’s bieden we lezingen of workshops over Ayurveda, waarin we Ayurveda toegankelijk maken voor jouw dagelijks leven.

We inspireren je graag en je bent welkom met al je vragen.

Ayurveda Lezing & Workshop
Namaste Heart of Yoga retraite yoga weekend retreat center The Land of Now in Nederland

Yoga & Ayurveda

Yoga en Ayurveda zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Onze benadering van yoga wordt volledig ondersteund door Ayurveda.

Net zoals Krishnamacharya dat ook in zijn yoga onderwijs aanbood: Yoga, passend bij de persoon, leeftijd en situatie. We nemen je mee naar het hart van yoga én van Ayurveda.

Je kunt bij ons terecht voor 1 op 1 begeleiding, workshops en retraites.

Heart of Yoga
Yogazaal Yogaweekend yoga retraite retreat center in Nederland The Land of Now

Retraite

In onze Heart of Yoga retraites en in ons Yoga Hotel is Ayurveda een geïntegreerd onderdeel van het programma.

Heart of Yoga Retraite
Yoga Hotel
biologische veganistische ayurvedische catering maaltijdverzorging retreat center
biologische veganistische ayurvedische catering maaltijdverzorging retreat center

Op The Land of Now kun je terecht voor al je vragen over Ayurveda therapie, leefstijl en voeding.

Ook onze keuken biedt je inspiratie. Onze maaltijden bieden een inspirerende en smaakvolle beleving voor al je zintuigen. Biologisch en duurzaam, Ayurvedische principes en plantbased whole foods.

In balans met Ayurveda

In de Ayurveda, de zusterwetenschap van Yoga, wordt er rekening gehouden met de seizoenen en het tijdstip van de dag. De verteerbaarheid én dat voeding naast gezond ook lekker dient te zijn. Een feest voor de zintuigen, voedend voor lichaam en geest.

Ayurveda en gezondheid yoga retraite of yoga weekend - retreat center The Land of Now