Adem en spirit

Jouw adem vertelt je als geen ander hoe het met je gaat. De relatie die we hebben met onze adem is misschien wel één van de intiemste relaties die we hebben. Vaak zijn we ons echter niet zo bewust van onze adem. Pas als we buiten adem zijn, moeite met ademen hebben of ons verslikken merken we onze adem op. Jouw adem, in het Latijns ‘spirit’, geeft je letterlijk spirit. Om te leven.

Volgens yoga en ayurveda zijn adem en jouw levensenergie, je spirit, met elkaar verbonden. De oude yogi’s maten de levensduur van de mens niet in jaren, maar in het aantal ademhalingen. Zonder adem letterlijk geen leven. Je komt op deze wereld met een inademing en verlaat hem met een uitademing. Daartussen een heel leven: jouw leven.

Wat we als mens meemaken in het leven slaan we op in de vorm van herinneringen. En op basis van die herinneringen maken we keuzes in nieuwe situaties. Herinneringen die we ons misschien niet altijd meer bewust zijn, maar wel het kompas vormen. Herinneringen kunnen cognitief zijn en kunnen ook in ons lijf opgeslagen zijn. Dat wat we opslaan in ons systeem helpt ons op onveilige situaties te reageren door ze te herkennen. Soms zijn de reacties op basis van wat je opgeslagen hebt echter niet langer relevant of ondersteunend, maar heeft jouw systeem deze kennis nog niet geïntegreerd. Het kan je dan belemmeren in het voluit leven van jouw leven en het maken van nieuwe keuzes.

Adem anno nu
De adem is in de authentieke yoga en ayurveda een belangrijk middel dat je hebt om jouw energie, ook wel prana genoemd in yoga, in je systeem te kunnen laten stromen en concentreren. Aansluitend vertelt de moderne wetenschap in hedendaagse termen dat onze ademhaling ons zenuwstelsel beïnvloedt en andersom.
Een rustige, diepe en gelijkmatige ademhaling activeert het parasympathisch zenuwstelsel. Het stuurt een signaal naar je hersenen dat het veilig is waardoor jouw systeem weet dat het niet (langer) nodig is een vecht-, vlucht- of bevriesreactie in te zetten. De stress reactie wordt verlaagd.

Adem en authentieke yoga
Door een aantal zeer eenvoudige en milde ademprincipes kunnen blokkades, patronen of vastgezette emoties in het lichaam verzachten of opgeheven worden. Waardoor er op een heel natuurlijke wijze, zonder iets te forceren, ruimte kan komen in jouw systeem voor nieuwe ervaringen en stappen. Ruimte voor jouw adem én spirit.

‘Nu’ begint yoga
In de authentieke yoga volgt de fysieke beweging de ademhaling. Jouw adem is de basis voor de natuurlijke beweging van je lichaam. De ademhaling is hierin leidend zodat yoga een geïntegreerd geheel van lichaam en geest wordt en voorbij het kopiëren van fysieke houdingen van een yogadocent gaat. Waarbij de fysieke en mentale kracht ontstaat vanuit jouw eigen sensitieve ontvankelijkheid. In dit spel met de adem reageren de geest, jouw zenuwstelsel en ademhaling direct op elkaar. Iedere keer als jij je verbindt met jouw adem merk je wellicht dat jouw denken stiller wordt. Dat er ruimte ontstaat om aanwezig te zijn in dit moment. En daar: begint yoga. Jouw yoga.

3 tips

voor het integreren van prana en ademhaling
in jouw yoga practice

1.

Je ademhaling kan je veel vertellen over hoe het met je gaat en wat je nodig hebt.
Merk je dat je je adem inhoudt, of dat het je niet lukt de adem continue gelijk te houden? Doe een stapje terug, kies een houding uit waarin dit wel lukt. Het is de integratie van adem, houding en geest waardoor yoga kan ontstaan.

2.

‘Omhul’ de beweging met je ademhaling: Start de in- en uitademing vóór de beweging en zorg ervoor dat je nog ademruimte overhoudt aan het eind van de beweging. Een voorbeeld:

 1. Adem in
 2. Breng pas ná de start van de inademing je armen zijwaarts omhoog boven het hoofd.
 3. Sluit de handen tegen elkaar boven het hoofd
 4. Tijdens de hele beweging is de ademhaling zacht, vloeiend en gelijkmatig.
 5. De inademing loopt nog heel even door nadat de beweging gestopt is.
  De gehele beweging vindt binnen jouw ademruimte plaats.
 6. Voor de uitademing volg je dezelfde stappen
 7. Red je de beweging niet binnen je ademhaling?
  Versnel de beweging of kies een makkelijkere beweging.
 8. Voor gevorderde yogi’s: gebruik een zachte Ujjayi ademhaling

3.

Oorspronkelijk wordt yoga individueel onderwezen, passend bij wie jij bent.
Een deskundige mentor in de authentieke yoga kan je hierin persoonlijk begeleiden.

Wil jij meer weten of persoonlijk advies?

Je bent welkom in onze heart of yoga retreats of in individuele begeleiding & yoga therapie.

Juliette Reniers is samen met haar partner Frank Eijkelkamp, eigenaar van yoga & Ayurveda retreat center The Land of Now, en yogadocent & therapeut, Ayurveda therapeut (practitioner) & docent, psychosociaal counsellor. In hun teachings nemen ze je mee naar het hart van yoga. Naar de essentie: de ‘lost teachings’ van authentieke  en breath based yoga. Ondersteund door de rijkdom van Ayurveda.

adem en spirit heart of yoga retreat

Ruimte voor jouw adem én spirit.